Hřešení není řešení !(Koronareport 49.týdne)

08.02.2021 10:55

Hřešení není řešení (Koronareport 49. týdne)

Začnu statistikou. V minulém týdnu přibylo dalších 49846 nových případů infekce covidem -19, což je denní průměr 7120,86 případů. Oproti minulému týdnu je to nárůst na 105,74%, tedy reprodukční číslo R= 1,1.

Z uvedeného vyplývá, že epidemii se nedaří potlačovat, že pokud neakceleruje, pak jen stagnuje. Co je příčinou? Příčinou je, že jsme v loňském létě nevyužili příznivé situace a striktním lockdoownem nepřetrhli epidemický řetězec. Tehdy by, pokud by lockdown účinně fungoval 3 – 4 týdny a zůstaly uzavřené hranice, byla šance na vytvoření kovid free ostrůvku. Nastal ale pravý opak, rozvolnilo se a nyní neseme následky.

Ale podle úsloví, že „kdyby byly v prdeli ryby, nemusely by být rybníky, není-liž pravda“, žádné „kdyby“ nám nepomůže a musíme vzít v potaz realitu, že dostáváme od matky přírody na frak.

Co se týká centrálních opatření, jsou ve stavu, v jakém se naše společnost nachází, už neúčinná a nejdou prodlužovat a zpřísňovat do nekonečna, zvláště, když nejsou striktně dodržována.

Je např. jasné, že nelze nadále omezovat školní výuku. To je jasné, rodičům, učitelům, politikům. Zároveň je jasné, že se otevřením škol epidemická situace zhorší. Proč ale společnost už v „dávné“ minulosti nekompenzovala riziko školního přenosu striktním dodržováním omezení zbytných kontaktů, proč se matky slézají na drby po kvartýrech, chlapi vyhledávají ilegální nálevny a všichni dohromady ródlují na zavřených sjezdovkách? Chováme se jako hlupáci! Hřešení není řešení!

Myslím, že centrálním orgánům nezbývá nic jiného, než rozvolnění. To „umírání za dlouhého dne“, které tady tou houpačkou utahování a rozvolńování probíhá, nelze držet donekonečna. Bohužel rozvolnění přinese následky. Protože mnozí nebyli schopni být ukáznění v minulosti, teď poneseme následky všichni. Není to vina Babiše a spol., tak by dopadla jakákoli reprezentace. Babiš a spol. se provinili tím, že lavírovali a snažili se vyhovět. Ale platí, že není člověk ten, jež by se zavděčil lidem všem. Opozici, podnikatelům, demonstrantům, ukázněným, starým, mladým. A tak z opatření zbyl jen kočičko-pejskovský dort.

A nám do budoucna nezbývá, než řídit se zásadou „Zachraň se, kdo a jak můžeš!“.

Zvláště, když očkování jaksi neběží tak, jak by mělo a mohlo. EU selhala, volání po Sputniku a podobných vakcínách přišlo pozdě, takže v důsledku politicko-kšeftařských rošád budou tisíce a desetitisíce zbytečně mrtvých.

A to neberu v potaz riziko mutací, včetně těch odolávajících vakcinaci, které ještě mohou nadělat paseku větší.

Matka příroda opět ukázala, že pokud se kolečko lidstva bude chtít točit proti směru zákonů Všehomíra, matka příroda lidstvo jednoduše vyeliminuje. S Přírodou nelze bojovat, Přírodě se budeme muset přizpůsobit, chcele-li jak jako jedinci, tak jako lidstvo přežít.

Karantena a vakcinace je okamžitá naděje, dlouhodobá naděje je změna stylu. Žádná globalizace, ale soběstačná lokalizace. Žádné zbytečné globální čábrování kolem světa, ale rozumný lokální rozvoj s regulovaným globálnám kontaktem. Žádná zbytečná devastace přírody, ale šetrné využívání její nabídky. Rozum, střídmost, pokora.

To je cesta.

Přemýšlejte.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Hřešení není řešení !(Koronareport 49.týdne)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek