Hradílkova dieta

13.11.2017 12:51

Hradílkova dieta

Pan Tomáš Hradílek z Lipníku nad Bečvou se rozhodl držet přísnou dietu, skládající se z vody a vitamínů, a to z toho důvodu, že chce tímto způsobem donutit prezidenta Zemana, aby se vzdal prezidentské kandidatury na příští funkční období. Nevzdá-li se prezident Zeman kandidatury, Hradílek vyhrožuje, že bude držet hladovku až do smrti.

Jeho zatím 14tidenní hladovka má pro pana Hradílka pozitivní efekt, zhubl sice o 8 kg, což bych spíše přičítal vyprázdnění obsahu střev a zažívacího traktu, ale klesla mu jako diabetikovi II.typu patologická hodnota glykémie a bylo mu možno snížit dávky léků. Tedy samá pozitiva. Dokonce je v takové kondici, že se účastnil mítinku občanů Lipníku s prezidentem Zemanem, kde mu dokonce kladl dotaz.

Je ovšem otázkou, jak se bude počínání pana Hradílka vyvíjet dál. Dříve, či později by se totální hladovění projevilo záporně a mohlo by nakonec vést i k páně Hradílkově smrti. Konec konců tím vyhrožuje a vydírá. Je to ovšem jeho rozhodnutí a každý je svého štěstí strůjcem.

Myslím, že posuzovat, zda je „sebeobětování“ pana Hradílka hrdinství, je nesmyslné. Žijeme v demokratické společnosti, kde má občan Zeman právo  kandidovat, splnil zákonné podmínky pro kandidaturu a je jen na něm, zda nabídne svoji kandidaturu k volebnímu posouzení občanů tohoto státu.

Celkem nechápu logiku pana Hradílka, proč si myslí, že může někoho, kdo postupuje legálně a s viditelnou masovou podporou ke kandidatuře na prezidenta, vydírat svojí v podstatě soukromou exhibicí a tak prosazovat svůj názor na věc. Pan Hradílek není žádnou morální autoritou. Je to občan s jedním hlasem, stejně, jako každý jiný občan s volebním právem. Není to nadčlověk, není to „elita národa“. Je to důchodce Tomáš Hradílek z Lipníku nad Bečvou. To, že byl v minulosti členem KSČ, že byl, když se se svými soudruhy později rozešel ve sporu, disidentem, že byl po revoluci kooptovaným poslancem a ministrem, i to, že se nyní staví do role "angažovaného důchodce", to je jen důkazem toho, že patří do skupiny expresivních extrovertních exhibicionistů, kteří jsou přesvědčeni, že vždy a všude a za každých okolností musí držet prst na tepu doby.

A že chce za  zabránění Miloši Zemanovi v kandidatuře „položit život“?  Je už ve věku, kdy život nejen starého diabetika přináší nejrůznější trable a nemusí bavit. A mnozí uminutí starci, kteří si myslí, že jsou někde „nad davem“, nejsou schopni odejít z tohoto světa přirozeně a spořádaně, jsou chtiví toho, aby z tohoto světa „odešli s parádou“. Někteří spáchají sebevraždu skokem z Karlova mostu pod siluetou Hradčan do Vltavy, jiní se pro zástupnou chiméru uhladoví. Rozhodně jim stojí za to naposledy si zaexhibovat, když zažijí ještě svých pět minut slávy.

Jestli chce pan Hradílek hladověním nemorálně vydírat nejen prezidenta Zemana, ale i občany České republiky, je to jeho rozhodnutí. Od začátku, až do případně letálního konce. Rozhodnutí ne osobně i sociálně pozitivní, ale veskrze jak osobně, tak i sociálně negativní.

Ne na panu Hradílkovi, ale na demokratickém rozhodnutí voličů záleží, kdo bude příštím prezidentem.

Jirka B.

Diskusní téma: Hradílkova dieta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek