Fruta

21.06.2023 09:01

Fruta

Už to začalo. Nastala doba, kdy začínám sbírat plody přírody částečně vypěstované a částečně sezonně, čí výhodně nakoupené, zpracovávám je a zavařené ukládám na pak. Takové to potravinářské: „Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě?!“.

Je sice jaro, ale již začala sezóna jahod. Takže hlavně jahodová zavařenina. Samozřejmě, že máme na zahradě také záhon jahod, ale ty slouží především pro okamžitou potřebu jednak vnoučat a také nemalou měrou slimákům a další obtížné partě všelijaké žoužele. Takže jahody nakupujeme.

V minulých letech jsem je nakupovali prostřednictvím příbuzných, kterí mají blízko na polské trhy. Nevýhoda byl jejich transport většinou v horkém počasí a pod tlakem v přepravkách a pod tlakem času. Loni a letos jsme nakoupili jahody ve stánku u silnice. Vloni za plnou cenu a v pohodě. Letos jsme jednou nakoupily „výhodně“ se slevou jakost „na marmeládu“. Ukrajinská trhovkyně, která nám je nabídla, je hodnotila jako mírně namačkané. Takže místo 140 Kč jen 89 za kilo. Na pohled vypadaly jahody v papírové krabici slušně. Když jsme je doma přebrali, čím spodněji, tím byly shnilejší. Takže po přebrání a očištění to vyšlo také na 140. Ta ukrajinská paní svoji „ochotou“ a následně vhodnou embaláží „shnilé schovej dospodu“ podryla moji důvěru v poctivost. Prostě nás obelstila. Takže další várku jsem nakoupil za 110 Kč za kilo u českého stánkaře jinde. Omlouval se, že jsou sbírané po dešti, ale ze tří kilo nakoupeného zbyly 2, 90 kg jahod očištěných a připravených k marmeládování.

Marmeládu dělám dobrou klasickou. Jen mne letos naštvalo, že podražily jak jahody, tak další potřebné ingredience, tedy cukr a želírovací prostředek. Vloni jsem zkoušel experimentovat, tedy jahody jsem rozdrtil ručním mixerem. Na chuť stejně dobré, ale barva byla bledá. Letos máme asi 8 kilo krásně tmavě červené jahodové marmelády. No, pro tři rodiny s třemi mlsnými vnučkami tak akorát.

Takže jahody jsou v kvelbu a na keřích zraje rybíz. Takže brzy čeká další šichta a další várka rybízových marmelád a šťáv. A pak z mirabelek, z vína a možná, že i z dalších plodů. A mezi tím přijde na řadu cukýnové zelí, cukýnové řezy, cukýnová čalamáda, a pak okurky, rajské, fazolky... Takže jak říkám, nastalo období, které nazývám Fruta. Jaro a léto budiž pochváleno.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Fruta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek