Disciplína je nejlepší medicína (Koronareport 55. týdne kovidové epizody)

22.03.2021 09:10

Disciplína je nejlepší medicína! (Koronareport 55. týdne kovidové epizody)

„Disciplína je nejlepší medicína!“ s výhradami platí, i když to zní tak nějak drsně a neliberálně nedemokraticky. A že to platí, to dokazuje, že po šesti týdnech, kdy reprodukční číslo oscilovalo nad hodnotou 1, se už druhý týden drží reprodukční číslo pod hodnotou 1 a klesá.

Samozřejmě, že to není jen zásluhou nastolení a vymáhání restriktivních opatření nařízených řídícími orgány, ale i jejich dodržováním stále větší částí společnosti, ať je to konečně uvědoměním si faktu, že bez dodržování nastolených hygienických a karantenních opatření budeme zabředávat do kovidového marasmu stále hlouběji a nekonečněji, nebo v důsledku obav z následků choroby, či z důvodu strachu před represemi ze strany dohlížejících bezpečnostních orgánů, nebo z jiných důvodů.

Dalším důvodem zlepšení situace je i zvýšení odolnosti populace jako celku, a to jednak stále vyšší její přirozenou promořeností, či imunitou nastolenou sice pomalým, ale přece jen očkováním.

Bohu žel, jak ona zlepšená karantenní disciplína, tak ono významně prospěšné očkování, obé přišlo nedokonale, pomalu a se zádrheli. Toto zpoždění má v důsledku na svědomí mnoho stovek, možná tisíců zbytečně předčasně mrtvých, kterých je v ČR v důsledku nákazy virem Covid – 19 celkem něco málo pod 25 000. Jako by vymřelo třeba celé Uherské Hradiště. Lidí s vleklým zdravotním postižením bude v důsledku kovidu násobně více.

Je třeba si uvědomit, že i přes určitou novost onemocnění za tyto zdravotně postižené a mrtvé, za mnohé zbytečné ekonomické a sociální škody mohou konkrétní spolky i jednotlivci, když situaci nezvládly nad míru nutnou, ať z arogantní hlouposti a neschopnosti, či záměrně pro ekonomický, politický, či osobní prospěch. Politici světa i EU, tajemní jedinci z biznisu a poltiky za oponou, u nás vláda i opozice, ambiciozní spolky, či jedinci, media a podobně. Nezapomínejme na jejich počínání!

A nyní statistika:

V minulém týdnu bylo prokázáno 64389 nových případů infekce Covid – 19, denně průměrně 9198.43 nových případů, což je pokles na 84,47 % stavu předcházejícího týdne, tudíž reprodukční číslo pokleslo na R = 0.8. Epidemie oproti minlému týdnu zaznamenala další pokles razance. Smrtnost v souvislosti s kovidem je dlouhodobě stabilní okolo 1,68% z prokázaných infekcí. Tolik statistika.

Epidemie má kinetiku těžké vlakové soupravy, pomalu se rozjíždí, pak ale nabere na energii a obtížně se brzdí. Vše přichází s určitým zpožděním. Malý nárůst v jednom týdnu se projeví velkým nárůstem za dva až tři týdny, stejně tak pokles hodnot při “zašlajfování brzd“ bojuje se setrvačností a projeví se taktéž za dva až tři týdny. Zatím to vypadá poměrně nadějně. Ukáže příští týden, zda zpomalování trvale a výrazněji zrychluje.

Ale ani pak při dobrých výsledcích není důvod a čas slavit a rozvolňovat. Žádná tolerance dlouhých stolů Pekarové-Adamové, Feriho a dalších „ aktivistů“, žádné populistické ústupky veřejnosti. Tato a podobné akce zhatily jarní úspěch, budeme-li netrpěliví a neukáznění, zopakujeme podzimní a povánoční kolaps.

Osobně si myslím, že o nějakém dílčím rozvolňování by mohla být řeč při R = 0,6 a při současném poklesu tlaku na potřebu nemocniční péče v souvislosti s kovidem. O rozvolňování zásadním bych uvažoval při následném R = 0,4. Pokud by ovšem při rozvolňování R vzrostlo mezitýdenně o 0,2, opět by bylo nutné vrátit určité restrikce.

K zásadnímu zlepšení je ovšem bezpodmínečně nutná disciplína v dodržování opatření a pokud možno co nejrychlejší kompletní vakcinace.

Blíží se Velikonoce a to bude prubířský kámen, kdy se ukáže, zda je naše společnost dostatečně uvědomělá a disciplinovaná. Prosím, odpusťte si letos kolednické exhibice s pomlázkou. Letos bude chodit s pomlázkou smrtka. Babičky a dědové, chraňte se a raději se obejděte bez prezenční nadílky vnoučatům, rodiče, nepouštějte děti na kolednickou rally po sousedech, rozjuchaní pomlázkáři všech regionů, abstinujte letos bez alkoholického panákování při „šmigrusu maléreček“. Berte ohled na sebe, své blízké, na sousedy, na zdravotníky na kovidových odděleních, na celou společnost.

Já vím, že celá ta kovidová epizoda je už dlouhá, ale bez pochopení situace, bez disciplíny se v tom budeme plácat ještě nekonečně dlouho. Používejte, prosím, rozum, dodržujte zásady hygieny a vězte, že vše, co není zakázáno, nemusí být bezpečné.

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

 

Diskusní téma: Disciplína je nejlepší medicína (Koronareport 55. týdne kovidové epizody)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek