Byl Otakar Černý Bůh?

17.02.2021 12:04

Byl Otakar Černý Bůh?

Včera zemřel ve věku 77 let televizní moderátor a sportovní redaktor a komentátor Otakar Černý. Byl ikonickou postavou České televize, sportovní novinařiny a sportu vůbec.

Jeho bývalí kolegové jak z oblasti medií, tak z oblasti sportu hodnotí in memoriam jeho osobnost, vesměs kladně.

Ač nejsem bývalým kolegou, dovolím si jednu vzpomínku na distanční setkání s tímto člověkem. Bylo to poněkud mystické setkání, které u mne ex post vyvolává onu otázku z úvodu této vzpomínky.

Někdy v devadesátých letech byl na pražském Výstavišti v divadle Spirála inscenován, a to velmi povedeně uprostřed kruhové arény, kultovní muzikál "Jesus Christ Superstar". Zhlédl jsem ho tam opakovaně. A jeden zážitek, který mi utkvěl v paměti a spolu s poznáním, kolik toho Ota Černý vykonal pro český, potažmo československý sport, ve mne vyvolává otázku, zda náhodou Otakar Černý nebyl Bůh.

To bylo tak: v průběhu  muzikálu dospěje děj do okamžiku, kdy je zbičovaný Ježíš přibit na kříž, který je posléze vztyčen a vzplane. A při jedné inscenaci  byl na potemnělém jevišti kříž vztyčen na okraji arény, vzplanul a v jeho záři se nad hlavou ukřižovaného Ježíše v hledišti objevila tvář Otakara Černého, kterak shůry hlediště shlíží na ukřižovaného Střihavku a velmi vzrušeně přežvykuje žvýkačku.

Tehdy mi to přišlo komické. Ale když nad tím přemýšlím v souběhu se znalostí toho všeho, co Otakar Černý vlastně vykonal, nabízí se hodnocení, zda to zjevení nebylo vlastně mystické.

Proto ta otázka: Nebyl  Otakar Černý Bůh?

Zdraví a přeje zdraví

Jirka B.

Diskusní téma: Byl Otakar Černý Bůh?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek