"Bůh stvořil muže silné a muže slabé.A já jsem ten rozdíl vyrovnal." Samuel Colt

19.10.2017 17:14

"Bůh stvořil muže silné a muže slabé.A já jsem ten rozdíl vyrovnal." Samuel Colt

Proč jsem použil do nadpisu zrovna tento citát? Má to hned několik důvodů. To se to vytahuje těm, kterým osud nadělil sílu, na ty, kteří to štěstí nemají. A být dobře ozbrojen dává šanci na vyrovnání tohoto hendykepu.

Pokud stírání rozdílů silou zbraně je americkým postojem, pak nejameričtičtější  postoj má severokorejský vůdce Kim Čong Un. Jen rozměr stírání tohoto rozdílu je odlišný. Dalo by se parafrází Coltova citátu říci, že „Bůh stvořil státy silné a státy slabé. A Kim Čong Un tento rozdíl vyrovnal!“.

Můžeme se dohadovat, kdo je větší šílenec a od koho hrozí světu větší nebezpečí, zda od Kima, nebo od Trumpa. Vždyť i o něm píší americká i světová, potažmo i naše slouhovská media, hodí-li se to, jako o šílenci. Stejně, jako o Clintonové, popřípadě Putinovi. Ale podstata problému spočívá v tom, že atomové zbraně a raketové nosiče zaručují pokračování Kimova režimu v Severní Koreji. Kim Čong Un nedělá nic jiného, než USA, Rusko, Čína a další jaderné mocnosti. Zastrašuje silou. A tak musí Doník Trumpů chvíli vyhrožovat válkou, chvíli se vracet k řešení jednáním a chvilku mlčet, jako, že nic. A tak dokola.

Možná, že toto vzájemné zastrašování  paradoxně přináší mír. Znáte přece starou antickou moudrost. „Chceš mír? Připravuj válku!“. A já osobně si nemyslím, že by někdo z těch, kdo drží prst na jaderné spoušti, byl šílenec a chtěl zničit svět. Alespoň doufám.

 I my bychom se měli v zájmu míru připravovat na válku. Na válku kultur a civilizací. Tato válka už probíhá v půlce Evropy a původní západní Evropané si toho ještě nevšimli, přesto, že už nemají pod kontrolou mnohá území a tam, kde si ještě myslí, že kontrolu mají, probíhá guerilla. Kupodivu nejlépe této válce odolává střední a východní Evropa. Ale možná nyní, kdy se začínají v demokratických volbách prosazovat i na západě Evropy „ populistické a nacionalistické extrémně pravicové strany“ , tedy normálně realisticky hodnotící a myslící lidé, se situace obrátí k lepšímu.

A nyní ze Západu na Východ. Na Ukrajině probíhá další „Majdan“. Tentokrát „Mišomajdan“. Miša Saakašvilli a Julia Timošenková buntují proti Porošenkovi. Ona „demokratická" pseudorevoluce oligarchů začíná požírat své děti. A navíc, stejně, jako před třemi lety Rusové, projevují o své národnostní skupiny na Ukrajině obavy i Maďaři, Rumuni a Poláci. V této souvislosti mne napadá, proč se o naše bývalé spoluobčany Rusíny neberou ti čeští a slovenští politici, kteří se tak rádi ohání při každé možné příležitosti Masarykem. Asi mají jen tu hubu a chybí jim koule. Nebo, že by snad pochopili, že Zakarpatská Ukrajina alias Podkarpatská Rus byl opravdu jen umělý protektorát?

A nyní v dnešním „Pelé mele“ zamířím domů. Budou parlamentní volby. Bylo by dobře, aby se voliči dostavili a projevili svůj názor. To je demokracie. Sice masakrovaná ze zákulisí, ale zatím přežívající.

Co se mne týká, pokud bych chtěl volit na jistotu, volil bych Okamuru. Ale nechci volit protestně a na jistotu. Proto svůj hlas dám Robejškovým Realistům a budu doufat.

A na závěr jedno povšimnutí k prezidentským volbám. Kavárna a media protlačují kandidáta Drahoše. Ale, sorry tedy, co je to za prezidentského kandidáta, který jako motivaci ke kandidatuře na tento post uváděl, že ho motivovali přátelé ze zahrádkářské kolonie a rodáci z Jablůnkova , kteří si myslí : “Juro, měl bys to vzít!“ a zárukou, že ve funkci nezpychne, je jeho žena, která se do medií vyjádřila, že kdyby chytal móresy, tak ho „srovná“.

No, kdyby za Drahošem nestála známá skupina loutkovodičů, člověk by si mohl myslet, že Jura je kandidátem lobby osadního spolku zahrádkářů a jablůnkovských baráčníků, to vše pod pevnou rukou jeho dominantní manželky.

Měli jsme teď pár dní babího, či snad indiánského (?) léta. Předevčírem to skončilo, i když i teď se sluníčko prodírá mlhavým oparem. Tak jako rozloučení s létem tuto tématicky vhodnou písničku. Joe Dassin „Lete indien“ (1975) : www.youtube.com/watch?v=cN-OCHlfRTU

A to je dnešní „Pelé mele“ celé.

Jirka B.

Diskusní téma: "Bůh stvořil muže silné a muže slabé.A já jsem ten rozdíl vyrovnal." Samuel Colt

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek